» » » » » » » Poker Pro: Τα άχρηστα call

betcatalog.gr Τα πάντα για το στοίχημα 

Poker Pro: Τα άχρηστα call
Πόσες φορές είμαστε στο δίλημμα "call ή fold" και κάνουμε ένα άχρηστο call επειδή δε μπορούμε να αποφασίσουμε; Ο Poker Pro μας δίνει πολλούς λόγους να αποφύγουμε τα περιττά call!

Τρεις λέξεις είναι η συμβουλή: μην κάνεις call (αλλά θα το κάνεις ούτως ή άλλως). Τα άχρηστα call γίνονται πολλές φορές απλά και μόνο επειδή δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν πρέπει να κάνουμε raise ή να πάμε πάσο. Αυτή η κακιά συνήθεια βλάπτει σοβαρά το bankroll!

Το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί πολύ με το συνήθειο. Έχουμε την τάση να αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο σε παρόμοιες καταστάσεις και συνθήκες, όσες φορές κι αν τις συναντήσουμε. Αυτό όμως είναι ζημιογόνο όταν μεταφέρεται στο τραπέζι του πόκερ.


Οι περισσότεροι έχουμε κάποιες τυποποιημένες αντιδράσεις και στο πόκερ η τυποποίηση είναι ρυθμισμένη στο “call”. Πολλοί κάνουν call συνέχεια, εκτός αν έχουν σημαντικό λόγο να κάνουν raise ή να πάνε πάσο. Είναι θεωρητικά μια προσεκτική στάση με σκοπό να γλιτώσει χρήματα από άστοχα raise και να κερδίσει χρήματα από λάθος πάσο. Αυτή όμως η τυποποιημένη αντίδραση αντιτίθεται στις δύο βασικές αρχές του πόκερ του να είσαι επιλεκτικός και επιθετικός.

Η ανάγκη να είναι κάποιος επιλεκτικός είναι αυταπόδεικτη. Ο παίκτης που εμπλέκεται σε πολλές παρτίδες, θα κερδίζει αυτές που στατιστικά του αναλογούν. Το θέμα όμως είναι να κερδίσει χρήματα και όποιος μπαίνει σε πολλά ποτ, είναι σε σίγουρο δρόμο προς την χρεοκοπία.

Η επιθετικότητα από την άλλη είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Καταρχήν μαζεύονται περισσότερα χρήματα στο ποτ όταν έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες νίκης με το μέρος μας. Και δεύτερον, μας προσφέρει δύο οδούς για να κερδίσουμε το ποτ αφού με την επιθετικότητα «περνάνε» πιο εύκολα και οι μπλόφες.


Το ποντάρισμα και το raise είναι από τα βασικά όπλα του παίκτη που έχει καλό φύλλο. Μπορούν όμως και να μας δώσουν το ποτ απλά και μόνο επειδή οι αντίπαλοί μας αποφάσισαν να μην κάνουν call τα πονταρίσματά μας. Το παθητικό παιχνίδι με τα πολλά call έχει μόνο έναν δρόμο για να φτάσει στη νίκη και αυτός είναι να δείξει το καλύτερο φύλλο στο τέλος. Με την επιθετικότητα δεν επιτρέπουμε στους αντιπάλους να βελτιώσουν το φύλλο τους στη συνέχεια. Πόσες φορές έχω ακούσει να διαμαρτύρονται για bad beats τα οποία προήλθαν απλά και μόνο επειδή έλειπε η επιθετικότητα από το ποντάρισμα του παίκτη με το καλύτερο (αρχικά) φύλλο. Το παθητικό παιχνίδι αφαιρεί από το οπλοστάσιο του παίκτη όλα αυτά τα όπλα.

Οι αρχές της επιλεκτικότητας και της επιθετικότητας προϋποθέτουν ότι αν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να κάνουμε απλό call, θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως είναι καλύτερο το raise ή το πάσο.

Το πάσο μας γλιτώνει από καταστάσεις που δεν έχουμε αίσθηση για το φύλλο του αντιπάλου μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως είτε έχουμε το καλύτερο φύλλο αλλά δεν θα έχουμε μεγάλο κέρδος γιατί φοβόμαστε να ποντάρουμε, είτε έχουμε το χειρότερο φύλλο και κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά. Τότε η ενδεδειγμένη κίνηση είναι το πάσο.

Τα raise είναι αυτά που δοκιμάζουν τις αντοχές των αντιπάλων μας. Τους αναγκάζουν να σκεφτούν και να απαντήσουν στην ερώτηση «έχω καλύτερο φύλλο ή όχι» και όσο πιο συχνά οι αντίπαλοί σας αναγκάζονται να πάρουν μια τέτοια απόφαση τόσο πιο πιθανό είναι να κάνουν τελικά και λάθος. Αυτό επιτρέπει στον επιθετικό παίκτη να κερδίζει μεγάλα ποτ όταν έχει καλό φύλλο, αλλά και να υποχρεώνει σε πάσο αντιπάλους με μέτριας δυναμικότητας φύλλα που όμως είναι καλύτερα από το δικό του.

Μια αρκετά γενικευμένη οδηγία που μου αρέσει είναι: Κάνε πιο πολλά raise απ’ ότι call και πιο πολλά fold απ’ ότι raise.

Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που το call είναι η σωστή κίνηση, όπως:

- όταν θέλετε να «κυνηγήσετε» κάποιο φύλλο όσο πιο «φτηνά» γίνεται.

- όταν θέλετε να δείξετε αδυναμία στον αντίπαλό σας ενώ κρατάτε πολύ δυνατό φύλλο, ώστε να τον προκαλέσετε να συνεχίσει να ποντάρει στους επόμενους γύρους πονταρίσματος της παρτίδας.

- όταν είστε στο small blind, έχουν μπει αρκετοί παίκτες στην παρτίδα και άρα υπάρχουν καλά odds.

- όταν θέλετε να βάλετε κι άλλους παίκτες στην παρτίδα γιατί το φύλλο σας είναι το καλύτερο δυνατό και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε.

Το πιο συνηθισμένο λάθος (και το πιο μεγάλο) στο πόκερ είναι το call σε καταστάσεις που η σωστή κίνηση είναι το πάσο. Όταν αναγνωρίζετε την τάση των πολλών call σε κάποιον αντίπαλο, ξεγράψτε τις μπλόφες. Αντί για μπλόφες, δοκιμάστε να ποντάρετε προσεκτικά τα μέτρια φύλλα σας, όποτε πιστεύετε ότι έχετε καλύτερο φύλλο, αφού είναι σημαντικές οι πιθανότητες ο αντίπαλος με το «χαλαρό-παθητικό» στυλ παιχνιδιού, να σας κάνει call με χειρότερα φύλλα.

Το πόκερ είναι διασκεδαστικό και οι περισσότεροι παίκτες προσπαθούν απλά να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Θέλουν να παίζουν παρτίδες όσο πιο συχνά γίνεται. Όταν διασκεδάζει κάποιος παίζοντας πόκερ, σίγουρα δεν θα περάσει καλά αν του πούνε να πηγαίνει πάσο συνέχεια και να παίζει ελάχιστα φύλλα. Αν όμως ο στόχος σας είναι το κέρδος, δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα διασκεδάζετε και πολύ παίζοντας πόκερ. Τουλάχιστον όχι μέχρι να κάνετε cash out…
William Hill Sports


About betcatalog

Τα πάντα για το Πάμε Στοίχημα. Καθημερινά προγνωστικά στο Στοίχημα.Όλες οι Νόμιμες εταιρίες στοιχημάτων.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση